FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PSIE ODCHODY W GOŁDAPI
Autor Wiadomość
baltazargabka 
szeregowy

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 6:33 pm   PSIE ODCHODY W GOŁDAPI

Witam wszystkich forowiczów. Nie trzeba chyba wskazywać miejsc, gdzie nasi mieszkańcy wyprowadzają swoje czworonogi "za potrzebą", ponieważ są wszędzie. Zrozumiałą sprawą jest to, że na bezpańskie zwierzaki nie mamy większego wpływu, natomiast chyba można coś poradzić na te pielęgnowane, czesane i wyprowadzane systematycznie. W sklepach od dawna można kupić szufelkę, łopatkę lub specjalne narzędzie do zbierania psiej kupy. Niestety nasi hodowcy nawet o tym nie myślą, tylko wyprowadzają swoje psiaki gdzie tylko się im podoba. Na co dzień każdy z nas może zaobserwować jak pani lub pan puszcz zwierze na trawnik koło swojego lub co jeszcze gorsze cudzego bloku i czeka, aż powstanie na trawie śmierdzący ślad. Czy ci państwo wstydzą się sprzątać po swoim zwierzątku?! Nikt nie powinien się tego wstydzić tylko sprzątać lub wyprowadzać zwierzę poza miastem. Dla niektórych z mieszkańców może to nie przeszkadzać. Problem pojawia się dopiero wtedy jak dziecko bawiące się na trawniku znajduje "taki przedmiot" pozostawiony przez pieska i bierze go do buzi. Drodzy mieszkańcy, mamy XXI wiek, więc trochę kultury. Pozdrawiam.[/b]

SpoconyPielgrzym 
młodszy chorąży sztabowy
54o18'N22o18'E

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 7:47 pm   

jak bierze do buzi? Gówno do buzi? Chyba widzisz gdzie dziecko idzie i co bierze do ręki. Problem ważny przykład głupi

liwia 
starszy plutonowy

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 10:54 am   

O matko :shock: ...wiesz ja tam dzieci nie mam ale chyba jednak powinnaś ze swoim dzieckiem poważnie porozmawiać ...bo to z tym braniem do buzi to poważny problem .

Jacek Rakowski 
kapitan

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 10:58 am   

Też nie mam dzieci, ale chyba rozumiem baltazargabka. Jak g...o będzie nietypowe, w jednym kawałku i dosyć twarde, a dziecko małe, to może wsadzić sobie do buzi. Zwróć uwagę, że maluchy ciekawe świata testują go w każdy sposób. Obejrzeć, powąchać, posmakować... Jak myślisz, skąd jest dowcip:

- co jesz?
- mięsko!
- skąd masz?
- przypełzło...
poglądów, bez podawania przyczyny.

Tomek 
chorąży

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:08 am   

Zgadzam się z tym jak najbardziej,iż właściciele psów powinni po nich sprzątać.A jeżeli chodzi o dzieci to starsze dziecko na pewno takiego czegoś do ręki nie weźmie,a młodsze to zależy wszystko od rodziców bo przecież takie małe dzieci są ciekawe świata ale mam nadzieję,że są zawsze pod czyjąś opieką.Bo nie tylko takie psie g..no stanowi dla nich niebezpieczeństwo.

liwia 
starszy plutonowy

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:27 am   

I własnie o to chodzi by dzieci uczyć od małego co wolno a czego nie ...tym bardziej że nad małym dziecikem rodzic cały czas powinien mieć nadzór ...bo samo się nie nauczy a tym bardziej nie zrozumie .
Tak jak Tomek zauważył jest wiele innych niebezpieczeństw ...np u mnie w bloku ...niby wszyscy to ludzie tacy na poziomie ( oczywiście są i wyjątki bo niektórzy sąsiedzi są naprawdę wporządku ) ale ....no własnie ale ....z rana za blokiem można zobaczyć na trawniku wręcz "kulturę osobista " mieszkańców ....tak więc z balkonów wyrzucają worki ze śmieciami , z soboty na niedzielę można zaobserwować wspaniały krajobraz jaki tworzą butelki po alkoholu , resztki z obiadów itp rzeczy . Wprowadzając się tam i widząc ludzi którzy tam mieszkają nigdy bym nie sądziła że takie sytuacje będą miały tam miejsce ( i zaznaczam że nie ma tam melin czy też jakiś patologicznych rodzin bo takie zachowania przeważnie się takim srodowiskom przypisuje ) Mówię Wam ..czasami jak się to widzi to ręce opadają :neutral:

baltazargabka 
szeregowy

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:32 am   

SpoconyPielgrzym napisał/a:
jak bierze do buzi? Gówno do buzi? Chyba widzisz gdzie dziecko idzie i co bierze do ręki. Problem ważny przykład głupi

To może w taki sposób, aby Ci było łatwiej mnie zrozumieć.. Przyjemnie jest spacerować, nie koniecznie z dziećmi, po chodnikach, trawnikach zaminowanym łajnem? Ja rozumiem, że w Gołdapi nie ma wyznaczonych miejsc na wyprowadzanie zwierzaków i to hodowcy mają problem, ale jak się ma futrzaka, top trzeba o niego dbać i sprzątać po nim i nie powinno to utrudniać życia innym mieszkańcom...Posprzątanie chyba nie boli...

Enzo 
starszy plutonowy

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:56 pm   

baltazargabka napisał/a:
SpoconyPielgrzym napisał/a:

To może w taki sposób, aby Ci było łatwiej mnie zrozumieć.. Przyjemnie jest spacerować, nie koniecznie z dziećmi, po chodnikach, trawnikach zaminowanym łajnem? Ja rozumiem, że w Gołdapi nie ma wyznaczonych miejsc na wyprowadzanie zwierzaków i to hodowcy mają problem, ale jak się ma futrzaka, top trzeba o niego dbać i sprzątać po nim i nie powinno to utrudniać życia innym mieszkańcom...Posprzątanie chyba nie boli...

Ja bym Tobie proponował zabrać się najpierw za moralizowanie ludzi i ich czynów a nie wytykanie tego że zwierzak załatwia swoją potrzebe byle gdzie, a jak to nie pasuje to złóż petycję do burmistrza niech zaczną wyznaczac WC dla zwierząt ;]

baltazargabka 
szeregowy

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 8:12 pm   

Enzo napisał/a:
Ja bym Tobie proponował zabrać się najpierw za moralizowanie ludzi i ich czynów a nie wytykanie tego że zwierzak załatwia swoją potrzebe byle gdzie, a jak to nie pasuje to złóż petycję do burmistrza niech zaczną wyznaczac WC dla zwierząt ;]

Mam pytanie, czy rozumiesz o czym piszę? Cały czas próbuję wyjaśnić, że problemem jest brak kultury u właścicieli futrzaków, a nie w instynktowym zachowaniu wierzęcia. Poza tym nie jestem jakimś guru duchowym, aby biegać z petycjami po Burmistrzach, albo wygłaszać moralitety dla lokalnej ludności. A propos moralności i kultury: takie rzeczy wynosi się z domu. Jak to mówią "czy skorupka za młodu...itd. ".

Enzo 
starszy plutonowy

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 8:29 pm   

baltazargabka napisał/a:
Enzo napisał/a:

Mam pytanie, czy rozumiesz o czym piszę? Cały czas próbuję wyjaśnić, że problemem jest brak kultury u właścicieli futrzaków, a nie w instynktowym zachowaniu wierzęcia. Poza tym nie jestem jakimś guru duchowym, aby biegać z petycjami po Burmistrzach, albo wygłaszać moralitety dla lokalnej ludności. A propos moralności i kultury: takie rzeczy wynosi się z domu. Jak to mówią "czy skorupka za młodu...itd. ".

Tzn. że kierowca jeżdżąc po drodze niszczy ją i powinien ją za sobą naprawiac aby można było chodzic po równych drogach, a piesi powinni naprawiac chodniki bo nie lubie chodzic po krzywych chodnikach :)

Takie głupoty piszesz, że chyba sam/a nie rozumiesz co napisałeś/aś...

REKLAMA

Odpowiedz do tematu