FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
spokojny sen aptekarza
Autor Wiadomość
tycjan
szeregowy

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 10:53 pm   spokojny sen aptekarza

Witam gorąco wszystkich forumowiczów, zarówno tych, którzy aktywnie biorą udział w sporach, dywagacjach i polemikach oraz tych, którzy jak ja do tej pory biernie śledzili te potyczki z pozycji obserwatora. Chciałbym podzielić się z Wami informacją, która zelektryzowała zarówno mnie, jaki i moich najbliższych. Otóż dowiedziałem się, że gołdapscy właściciele aptek zjednoczyli się pod hasłem „NOCNYM DYŻUROM MÓWIMY NIE”. Grupie tej przewodzi młodzieniec – żarliwy dyskryminator nocnej pracy aptek - właściciel jednej z nich. Swój protest spisali na kartce papieru i rajcom powiatowym kartkę pod rozwagę dali. Pełnej argumentacji stanowiska zjednoczonych farmaceutów gołdapskich nie znam ale coś tam o nikłej rentowności nocnej ekspedycji w aptekach słuchy mnie doszły.

Wg mnie postawa taka jest sprzeczna z art. 94.1. Ustawy z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne. (Dz. U. Z dnia 31 października 2001 roku), który pozwolę sobie zacytować:
„Rozkład godzin pracy aptek ogólnodostępnych powinien być dostosowany do potrzeb ludności i zapewniać dostępność świadczeń również w porze nocnej, w niedzielę, święta i inne dni wolne od pracy”
Meritum sprawy podkreśliłem. Zwracam uwagę na fakt, iż oprócz Gołdapi, w medykamenty zaopatrują się mieszkańcy gminy Gołdap oraz mieszkańcy gmin Banie Mazurskie i Dubeninki.
Uważam, że nocny dyżur jednej apteki, na wszystkich mieszkańców powiatu jest niezbędnym minimum. Wyobraźmy sobie sytuację, w której potrzebny jest o godz. 02:00 w nocy, lek z gołdapskiej apteki, a ona jest zamknięta do np. 08:00 rano. Niech to będzie jakikolwiek lek, niekoniecznie ratujący życie, ale akurat w tej sytuacji niezbędny i niezastąpiony. Każdy z nas niech sobie dopowie zakończenie tej historii.
Szanowni aptekarze, prowadzonych przez Was placówek nie należy porównywać z dyskontami, które w herbie mają owada z kropkami na plecach, gdzie primum to zysk i rentowność. Od Was wymaga się więcej.
To tyle ode mnie. Chciałbym znać Wasze zdanie w tej kwestii. Czy macie podobne zdanie? Do polemiki na łamach forum goldap.info zapraszam zwolenników zamkniętych w nocy gołdapskich aptek. Chętnie poznam inne argumenty. Te o lekach przeciwbólowych dostępnych w całodobowej stacji ORLEN i prezerwatywie, która nie ratuje życia już znam i do mnie jakoś nie trafiają.

julek
plutonowy

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:26 pm   

Nie rozumiem, nie bedzie nocnych dyżurów gołdapskich aptek!? Aptekarze z czterech aptek nie mogą się dogadać co do obsadzenia nocnych dyżurów? Nie stać ich na wyznaczenie i opłacenie pracownika raz na cztery dni! (noce)?
W razie konieczności użycia leku w nocy nie kupi się go w Goldapi?!
Pozostaje tylko wyjazd do Olecka. Ale minie okolo 45-50 minut do podania leku zanim się znajdzie dyżurującą aptekę. No chyba, że w Olecku też nie ma nocnych dyżurów. Wtedy już tylko do Bydgoszczy.......

Jacek Rakowski 
kapitan

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:45 pm   

tycjan napisał/a:
„NOCNYM DYŻUROM MÓWIMY NIE”.

Ja słyszałem to nieco inaczej. I to zdanie wg mnie powinno brzmieć: "nocnym dyżurom na dotychczasowych zasadach mówimy nie." Bo chyba nie chodzi o to, by nie było całkiem nocnych dyżurów, ale by starostwo to końcu samo zorganizowało (ustaliło zasady i grafik). Dotychczas to apteki ustalały sobie harmonogram prac, pomimo że to starostwo powinno to ustalić. Tak przynajmniej wynika z artykuły w KG.
Może doszło pomiędzy aptekami do zgrzytów i stąd takie stanowisko?

Sam jestem za tym, by przynajmniej jedna z patek pełniła dyżur. Zawsze mogą być niespodziewane sytuacje. Ale właśnie sprzedaż w godzinach nocnych prezerwatyw, testów ciążowych i tabletek od bólu głowy - o czym mówili aptekarze i Ty wspominasz - to lekka przesada. Gumki można kupić zapewne przez całą noc na Orlenie, tabletki przeciwbólowe to wyposażenie podstawowe domowej apteczki. A testy ciążowe - no cóż - co się stało to i tak się nie odstanie.

Może rozwiązaniem byłoby:
- pilne recepty - bezwzględna realizacja, bez dodatkowych opłat
- "zachcianki" - zakup do 100zł - dodatkowa opłata za nocną obsługę +30zł
- "zachcianki" - zakup pow. 100zł - dodatkowa opłata za nocną obsługę +10zł

Kwota 30zł zniechęciłaby wielu do nocnych zakupów (numerek nie zawsze jest tyle warty :) ), a jeśli ktoś uparłby się, to aptekarz miałby przynajmniej uczciwy zarobek za przerywany sen. Pamiętajmy bowiem, że apteki - pomimo, że pomagają często ludziom cierpiącym - są też prywatnymi przedsiębiorstwami. A te mają przynosić zysk, a nie generować straty. Nocny dyżur kosztuje, bycie w gotowości nocną porą to też żadna przyjemność. Apteka to nie instytucja niosąca pomoc (jak policja, straż pożarna, służba zdrowia). To sklep, tyle że ze specyficznym towarem. "młodzieniec – żarliwy dyskryminator nocnej pracy aptek - właściciel jednej z nich" - dokładnie - właściciel - i dba o swój biznes.

tycjan napisał/a:
Grupie tej przewodzi młodzieniec

Już nie taki młody :) Ale mam okazję go znać i uważam, że jako człowiek jest OK :)
poglądów, bez podawania przyczyny.

adrinna 
starszy szeregowy

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:52 pm   

W Baniach Mazurskich jest apteka i można w niej nocą kupić leki w razie potrzeby.
W mieście takim jak Gołdap nie wyobrażam sobie braku mozliwości kupna potrzebnego leku w nocy. Tu chodzi o zdrowie ludzkie! Trochę to niezrozumiałe.

MiKuS 
starszy chorąży
Paweł Mikielski

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 2:54 am   

Ja dziś czytałem zażartą dyskusję na wm.pl w opiniach pod artykułem dotyczącym tego tematu. Pan Rafał Mejer intensywnie wypowiada się i broni aptekarzy. Moje osobiste odczucia...

Do tej pory w Gołdapi nie było możliwe kupienie czegoś do picia, picia z % czy chociażby coś do zjedzenia. Nie było całodobowego sklepu. Otworzyli Orlen i jest OK. Apteka to moim zdaniem podstawa, dyżur w każdym cywilizowanym mieście powinien być. Kwestia dogadania się między aptekarzami.

Dziwi mnie też jeden argument dotyczący zasad zatrudniania i wypierania się Kodeksem Pracy Pana Mejera. Twierdzi, że praca więcej niż 8 godzin jest niezgodna z prawem (praca apteki w dzień i w nocy). No oczywiście, że tak, ale przecież można zatrudnić 2,3 osoby, które wymieniają się godzinami (6-14, 14-22, 22-6). Wiem, że są to koszta i że to jest prywatna działalność. Ale to jest specyficzna działalność, takie są wymagania i trzeba im sprostać.

karpiarz
starszy sierżant

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 11:19 am   

Jak Gołdapiacy kupują tylko prezerwatywy to po co je aptekarze sprzedają.Nie rozumiem po co ta aferka,jak aptekarzom nie chce się dyżurować w nocy samym to niech ludzi zatrudnią albo apteki zamienią na sklep np.rybny i nie będzie problemu.

pająk
starszy plutonowy

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 2:25 pm   

Swoje racje aptekarze mają, ale jakby nie patrzeć działają na specyficznych warunkach. Skoro zdecydowali się prowadzić aptekę to wiedzieli, że obowiązują ich przepisy Prawa farmaceutycznego. A nocne dyżury wchodzą w "skład" ich obowiązków.
Artykuł w KG był nieco naciągany i jednostronny - niestety. A aptekarze postanowili pokazać jacy są ważni i mimo że dyżury są ustalone już odgórnie, to postanowili "strajkować", póki się dyżury "nieuprawomocnią".
Co do zakresu zakupów - jak się okazało w kilka dni, to nie tylko prezerwatywy ludzie kupują, gdyż ludzie zaczęli przychodzić na pogotowie po leki, które były im potrzebne. Znany jest tez mi przynajmniej jeden przypadek, gdzie młoda matka w nocy pojechała po leki dla dziecka właśnie do Olecka.
Tym samym to chyba niezbyt dobrze może to świadczyć o gołdapskich aptekarzach.

NIELEGALNy 762 
plutonowy
ELEGANCKO:)

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 7:51 pm   Gołdapskie apteki już nie pełnią nocnych dyżurów

Ostatnio przeglądając KG czy też dodatek do Olsztyńskiej (nie pamiętam ) zobaczyłem artykuł ,,Mają dość sprzedawania prezerwatyw".

Z jednej strony mają racje.no bo po co pani magister ma się zrywać na dzwonek po którym sprzedaje paczkę gum.

No dobra z tych 99% przypadków w których sprzedawane są gumy-ja też bym się ...zdenerwował gdybym był panią magister, zrobiłbym tak samo.tylko pamiętajmy ,że ten 1% (są to recepty z naszego FALCA) czasami może uratować życie albo ulżyć w cierpieniu nam,naszym bliskim,naszym dzieciom gdy będziemy odsyłani z kwitkiem z pogotowia.

Zawsze są inne rozwiązania.można ustawić automat z gumami i innymi duperelami typu Paracetamole przed wejściem do apteki,i dyżury pełnić dalej.

Nie chcę porównywać apteki do sklepu monopolowego,ale wstyd mi będzie jeżeli ktoś z rodziny,znajomych przyjedzie do Gołdapi i będzie szukał czynnej w nocy apteki.
Dobrze ,że mamy całodobowy Orlen-można się poleczyć :D

Zbyt szybko podjęta decyzja oraz brak zainteresowania sprawą naszego samorządu.BUUUUU

Jacek Rakowski 
kapitan

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 8:23 pm   

MiKuS napisał/a:
Dziwi mnie też jeden argument dotyczący zasad zatrudniania i wypierania się Kodeksem Pracy Pana Mejera. Twierdzi, że praca więcej niż 8 godzin jest niezgodna z prawem (praca apteki w dzień i w nocy). No oczywiście, że tak, ale przecież można zatrudnić 2,3 osoby, które wymieniają się godzinami (6-14, 14-22, 22-6). Wiem, że są to koszta i że to jest prywatna działalność. Ale to jest specyficzna działalność, takie są wymagania i trzeba im sprostać.

Tak, tylko MikuS trzeba pamiętać, że zatrudnienie kolejnego farmaceuty jest znacznym kosztem. Czy zapłaciłbyś jakąś stałą, miesięczną kwotę na utrzymanie pracownika w aptece? Zapewne nie. To dlaczego ma płacić właściciel apteki? Utrzymanie dodatkowego pracownika to na pewno nie jest najniższe 1200zł.

Inna sprawa, że bezrobotni to zazwyczaj nie są farmaceutami. Tego trzeba poszukać. A jak się znajdzie, to... solidnie zapłacić. Załóżmy, że damy mu 1500zł (tak, wiem, będzie śmiech na sali wśród farmaceutów...). Obsłuży on miesięcznie w nocy 60 osób. 1500/60 = 25zł. Do tego doliczymy koszty prądu, amortyzacji, podatki - przyjmijmy 10zł do klienta. Mamy 35zł. Do tego VAT = 42,70. Kto z Was zapłaci tyle za nocną obsługę?

"Specyficzna działalność" - moim zdaniem powinno być "specyficzny asortyment". Działalność bowiem jest jak każda inna. Jak nie będzie przynosić zysku, to apteka zniknie z rynku. Gdy znikną dwie, trzecia zacznie dyktować "właściwe" ceny na leki z cenami nieregulowanymi. I co wtedy?
poglądów, bez podawania przyczyny.

Joźin
szeregowy

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 11:05 pm   

Zamiast dyskutować zróbmy tak jak chcą ludzie zgromadzeni wokół p Mejer. Zobaczymy jak to będzie. Jak się coś stanie to odpowie albo starosta albo inny organ obowiązany do zabezpieczenia medycznego na terenie powiatu czyli... tzw. starosta :)

REKLAMA

Odpowiedz do tematu